Den indre vagthund

Som mennesker ved vi generelt ikke så meget om vores egne følelsesmæssige systemer.vagthund

Normalt lægger vi ikke rigtig mærke til, at mange af vores forsvarssystemer varetages at biologiske neurale netværk, hvis funktion er analog til andre pattedyr som en hund, abe eller en hest.

Når man en sjælden gang måske udsættes for ekstrem stress kan man pludselig mærke den stærke indflydelse disse ubevidste systemer har på vores reaktioner, fornemmelser, følelser og indimellem vores tanker.

Men for mange er der tale om noget uforståeligt, eller fremmed – som i sig selv kan skabe frygt. Frygt for dine egen reaktioner – eller 2. ordens frygt – som jeg fortrækker at kalde det. De oplever at miste kontrol, og ønsker bare så hurtigt som muligt at komme af med følelsen af stress eller angst – hvilket bare gør 2. ordens frygten værre.

Situationen kan sammenlignes med det at sidde på en hest, og få at vide – at hvis du bliver bange for hesten, sætter den i løb og kan potentielt slå dig ihjel.  Men hvis du tager det roligt, og ved at du kan kommunikere med den og lede den – vil den følge dig til enhver tid.

Derfor er det meget vigtig at have en klar forståelse for psykologien i pattedyrshjernen – at sætte den nyere del af hjernen i stand til at forstå den ældre del så at sige. En basal viden alle bør have i livet, og gerne tidligt.

Den mest enkle og effektive tilgang er efter min mening at betragte den del af vores psyke som en vagthund. Den reagerer altid ud fra ægte interesse i at passe på os, men den er imidlertid ikke så abstrakt intelligent, og kræver derfor tid til at vænne sig til en ny situation gennem gentagelser. Det er særdeles vigtigt, at en vagthund har tillid til dig, at du lytter til den – og den gengælder din tillid ved at lytte til dig. Den skal kort sagt ledes og trænes.

Når denne kommunikation er etableret kan risikoen for og effekten af stress og angst reduceres betydeligt.

Når vi en gang imellem tager på nat-tur i et IRON FISHING event, kan man opleve hvordan mørket og det faktum at man befinder sig langt ude i naturen ofte fremkalder de meget basale overlevelsesinstinkter, som er og har været så vigtige for vores overlevelse i millioner af år. Man bliver f.eks. i stand til at høre et plask i vandet 100 m væk … og ved øjeblikket hvilken fisk der er tale om …

Her forstår man på en helt umiddelbar måde, hvor vigtig og samarbejdende den indre vagthund i virkeligheden er.

Det betaler sig at blive gode venner med din indre vagthund.