STOP SITTING – KEEP MOVING :-)

Vi ved det jo godt mange af os indenfor IT. Vi sidder for meget ned på arbejdet foran en computer.

Det er er samtidig helbredsmæssigt en rigtig skidt ide – specielt i kombination med et generelt højt stressniveau. Kroppen reagerer på stress-påvirkninger ved at sende store mængder kortisol, fedt- og sukkerstoffer ud i blodet, som vi absolut intet bruger til, når vi bare bliver siddende.

En ny finsk undersøgelse dokumenterer, at hvis man sidder ned mere end 7 timer dagligt (alt inkl. – dvs. jobbet, bilen, spisning, fjernsynet osv.) har det en rigtig negativ effekt på vores helbred. Undersøgelser dokumenterer samtidig at regelmæssig træning  kun i nogen grad kompenserer for denne negative effekt !

Vi er efter min mening kort sagt skabt til at bevæge os for føden !

Men hvordan løser vi så den problemstilling, at vores arbejde sker med computerskærme ?

Den gode nyhed er at rigtig mange er opmærksomme på problemstillingen, og teknologien understøtter efterhånden en meget fri bevægelighed i arbejdet.

Den situation skal selvfølgelig udnyttes til at hæve sundheden, motivationen og produktiviteten i arbejdet.

Måske kunne man helt enkelt lave sig den klare målsætning, at man kun sidder ned halvdelen af dagen (arbejde såvel som fritid).

Beslutter man sig til den målsætning, vil du meget hurtigt opdage at løsningerne i høj grad allerede findes derude.

Der skal helt sikker gøres op med nogle vaner som: hvorfor kan man ikke foretage sine calls stående eller gående (måske udenfor) ?, hvorfor skal man sidde ned til møderne ? Men hæve/sænke-bordet er jo ligesom også opfundet mange steder – så det er ofte ikke vanskeligere end at sætte strøm til allerede eksisterende infrastruktur.

Den nyere teknologi hjælper også gravist mere og mere – med smartphones som det tydeligste eksempel (ville dog ønske at voice-recognition var en del bedre end i dag :-) / men også det nye Apple Watch mfl. , og Google Glass kommer givet til at sætte yderligere skub i udviklingen.

Kunne man så samtidig gradvist finde en fast rutine der sikrede bevægeligheden på arbejdet og måske finde tid til at komme udenfor på en daglig løbe-, eller gå-tur – vil de sundheds- og motivationsmæssige effekter ikke udeblive :-)

Der vil givetvis være nogle, der bliver trætte til at starte med – men er man i øvrigt sund og rask – vil kroppen ret hurtigt tilvænnes til den større mængde bevægelse.

Og lad os da også for at undgå misforståelser slå fast: man bliver ikke usund af meget arbejde, og man bliver heller ikke usund af at slappe af og tage pauser eller i perioder komme højt op i energi og spændings-niveau.

Problemet er efter min mening at sidde stille i en mere eller mindre kronisk stress-situation. Med det vi ved i dag, burde det til gengæld være uacceptabelt i dagens Danmark.

Ha’ et fortsat godt og bevægeligt efterår !

STOP SITTING – KEEP MOVING

Peter Arnvind