Den store corona virkelighedsboble!

Jeg spurgte for nyligt min mor som er godt oppe i alderen – hvor stor hun troede sandsynligheden var for at dø som følge af COVID19, og hun svarede: ca. 80 %. Jeg spurgte derefter andre i min familie, og mine medarbejdere hvad de troede sandsynligheden var. Svarene svingede mellem 25% til 90% – men virkeligheden er ca. 1.2 % (se evt. SSI tabellerne fra tidligere indlæg)

I en situation hvor vi alle selvfølgelig ønsker, at myndighedernes anvisninger følges, kan nogen mene at det er hensigtsmæssigt, at befolkningen generelt er mere skræmte end virkeligheden tilsiger – men erfaringen viser, at det næsten altid hævner sig i det lange løb. 

Dels fordi der opstår stigende mistillid, og modreaktioner til informationerne. Det behøver man bare at se på en tilfældig corona Facebook tråd for at fornemme.

Dels fordi vi kigger ind i et scenarie, hvor Corona-smitten fra virus-mutationerne, sandsynligvis snart vil skabe kraftigt stigende smittetal, og længe før vi kan nå at vaccinere alle.

Det kan ikke nytte noget at den danske befolkning er skræmt til døde, over en sygdom, der for den yngre, og raske del af befolkningen ikke er farligere end en influenza. Der vil jo opstå panik, og stærk angst i befolkningen for ikke at få en vaccination i tide – og uden grund.

Dette betyder selvfølgelig ikke at jeg tænker de nuværende restriktioner er forkerte – tværtimod. De forsinker netop smittekurvernes stigning så vi kan nå at vaccinere flere af de sårbare.

Men sandheden er jo den at vi ikke kan blive ved med at flygte fra corona-virussen, og alle de mange nye mutationer, der opstår. 

På et eller andet tidspunkt, må vi alle vinde over virusset enten ved at få en vaccination, eller ved at nedkæmpe den i vores egne kroppe. Og mange af os kommer måske til at klare den selv.

Så jeg håber vi lige så stille, og roligt kan dæmpe den store Corona virkelighedsboble – og give hele befolkningen et mere sandfærdigt, og afbalanceret billede – de bedre kan møde den nærmeste udfordrende fremtid med.

Og gøre det på en måde, så vi sandfærdigt kan motivere for at holde de nuværende restriktioner på plads til de sårbare er vaccineret.