Motion integreret i arbejdspakken ?

En af det største udfordringer, når det gælder den almindelige sundhed, og velvære er manglen på motion.

Vores kroppe er i evolutionær forstand designet for hundrede tusinde af år siden, i en tid hvor de fysiske udfordringer i dagligdagen står i stærk kontrast til nutiden. Helt op til nyere tid har fysiske udfoldelse har jo altid være en integreret del af arbejdet,  og kunne jo også i nogen tilfælde opslidende.

Nutidens jobs er blevet stillesiddende, og i perioder forbundet med forskellige grader af følelsesmæssig stress. Medarbejderen har ofte ingen  mulighed i arbejdssituationen for at få den kropslige inaktivitet og eventuelle følelsesmæssige mobilisering afbalanceret gennem fysisk aktivitet.

Følgerne af at fjerne os for meget fra vores biologiske forudsætninger, er der rigeligt med evidens på – ligesom mængden af evidens, der taler for de mange gode egenskaber ved motion er lige så rigelig. Men hvorfor kommer mange så ikke af sted til den regelmæssige træning.

Det skyldes jo ofte at den almindelige familiekalender er fyldt med arbejde, børn, de daglige gøremål, forældremøder, familie og venner, en hobby, TV hygge samt almindelig træthed efter en tørn på arbejdet.

Et af de mere naturlige løsninger er efter min mening at motion, skal indgå som en naturlig integreret del af arbejdspakken – den stillesiddende jobfunktion skal kort sagt beskyttes mod de sundsmæssige risici, og arbejdsgiveren bør efter min mening tage et medansvar for at dette sker. 

Vores arbejdsmåde er i forvejen i opbrud mod flere hjemmearbejdspladser, mere frihed i gennemførelsen mv. så tiden må efterhånden være moden til at få motion integreret tilbage i arbejdspakken.

…… og ja – der findes nogle rigtig gode eksempler på virksomheder, der går foran og viser vejen på dette område. Hver dag ser jeg f.eks. ansatte fra COWI, som tager en løbetur i middagspausen … sådan!