Magien ligger i pausen / Glædelig jul :-)

Julen står for døren og vi glæder os til at hygge os i familiens varme skød.

Ferien kunne måske også bruges til at reflektere lidt over, hvordan  du egentlig har det lige nu? Føler du dig indimellem lidt anspændt, eller rastløst i løbet af dagen. Har du svært ved at slappe af, når du kommer hjem fra arbejdet? Er der for lidt overskud til ægtefællen og børn?

Måske kunne tiden være komme til at kigge på din egen stress & trivselsmæssige balance.

Årsagerne til ubalancen  kan som bekendt være mange f.eks. situations-, relationsbestemte-  , fysiske-, adfærdsmæssige- og kognitive faktorer mv.

Men en af de meget effektive elementer i den vanemæssige afdeling  er efter min mening at skrue op for kvalitetspausen.

Mange har, af helt forskellige årsager,  indlært sig en så stærk vedholdenhed i arbejdet, at man presser sig selv  – og nogen gange glemmes pausen og egen trivsel.

Her kan vi for en gang skyld lære lidt af rygerne, som har fat i noget med deres små hygge-breaks typisk udenfor i selskab med andre  – lige bortset fra at de ryger selvfølgelig ;-)

Er du løber og bruger pulsur i din træning, skulle du også prøve at måle din puls i løbet af en arbejdsdag. Den afslører nemlig også dit stressniveau. Når du roligt går hen af gangen vil din puls under psykisk stress- påvirkning ( adrenalin & kortisol)  f.eks. kunne være 10 slag pr. minut højere end uden stresspåvirkning.

Du kan således bruge dit pulsur som effektiv stress biofeedback (anskaf dig et uden brystrem som fx BEURER- ellers bliver det lidt upraktisk, og husk også at pulsen jo forhøjes af alle former for fysisk stresspåvirkning).

Øvelsen kunne nu være så enkel som at tjekke sit stressniveau og spændingsniveau i løbet af dagen,  og sørge for at tage kvalitetspauser, således at stressniveauet mindskes markant.

Når du bliver god til pauser vil du kunne reducere din puls markant efter bare 5 min. pause, hvad enten det består af en lille gåtur med en kop te, en snak med kollegaer med et æble i hånden, eller en mere meditativ tilgang.

Effekten på din trivsel sætter  hurtigt ind, hvis dette er et af dine problemområder.

Du vil opleve at dit energiniveau, humør og din kreativitet bliver bedre – hvilket øger din produktivitet langt mere end pauserne tager.

Prøv det af og øv dig – magien ligger i pausen :-)

Rigtig Glædelig Jul  – mvh Peter Arnvind