Kina boblen brister ?

For bare 2 år siden syntes det næsten umuligt at se en sten på Kina’s vej til supermagt status. Den samlede konsensus var, at Kina er fremtiden – verdens største land, med utrolige vækstrater gennem 25 år – det lignede den mest sikre investering overhovedet.

Derfor blev der investeret så kraftigt i Kina, og tilsvarende mindre i Vesten. Dette blev den reelle baggrund for den kraftige økonomiske nedtur, vi sidder med i dag  – den finansielle krise var bare udløseren – konkurrenceevne-krisen var/er langt den mest alvorlige.

Vi så det senest med det stort anlagte kinesiske statsbesøg i København – som blev slået stort op med samhandelsaftaler på 18 mia ….. desværre var der næsten udelukkende tale om danske investeringer i Kina. Vi har også nyligt set Vestas store nedtur, og de kinesiske selskabers opkøbsjagt på samme.

Den indlysende ustabile samhandelsrelation blev glemt, for de fleste pegede på de historisk høje vækstrater, som ikke kunne ignoreres – ligesom de enorme investeringer, der er satset på Kina også skulle beskyttes.

Det fleste glemte også i euforien at Kina er en kommunistisk diktatur – og på ingen måde er klar til en rolle, som verdens største supermagt. De glemte den markante eksterne og interne politiske risiko i Kina, og i forholdet til Kina.

Men prøv nu at tag en avis, kig i fjernsynet eller tal med dine kollegaer og pludselig er billedet vendt:

  • De amerikanske præsidentkandidater forsøger nærmest at overgå hinanden i bestræbelserne på at bringe konsekvens ind mod Kina konkurrenceforvrængende stats-kapitalisme.
  • Den kinesiske eksport falder markant, og de kinesiske boligpriser falder nu selv i højvækstområderne.
  • Regionale spændinger bryder ud – som f.eks. i forholdet til Japan. De betyder bl.a. at japan lukker forretninger på stribe i Kina p.g.a. uroen.
  • Velestimerede investerings-guruer taler nu om Kina som en risikabel investering, og peger andre steder hen.
  • Mange Vestlige lande satser igen på produktion med udgangspunkt i bl.a. grøn automatiseret teknologi mv.

Jeg skal være den første til at påskønne den fantastiske udvikling Kina har gennemlevet de sidste 25 år, og  arbejdet på at fjerne fattigdom og sult fra vores planet. Jeg har den største respekt for kineserne, deres arbejdssomhed og helt legitime stræben.

Men den manglende demokratiske udvikling og den konkurrenceforvridende stats-kapitalisme sætter nu sine grænser for Kina’s udvikling.

Kina kunne være den næste store boble – så lad os håbe verdensøkonomien alligevel kan genvinde sin styrke med udgangspunkt i den frie demokratiske verden, og ordentlige konkurrencemæssige relationer med Kina.

Links til et par af vores blogs over de sidste par år, hvor vi har skrevet om dette fænomen:

1) http://arnvind.dk/2010/03/22/kina-den-nye-supermagt/ ( 22/3-2010)

2) http://arnvind.dk/2011/09/08/troen-pa-fremtiden/ (8/9-2011)

3) http://arnvind.dk/2010/10/27/godmorgen-til-selektiv-protektionisme/ (27/10-2010)